
Lipsa cipurilor, care a surprins o mare parte din industrie si care ar putea continua timp de mai multe luni, determina Ford Motor, Subaru si Toyota Motor sa reduca productia in Statele Unite.
Printre producatorii de automobile afectati pe alte piete se numara Volkswagen, Nissan Motor si Fiat Chrysler Automobiles.
Problemele provin dintr-o multitudine de factori, producatorii de autovehicule concurand cu industria electronicelor de larg consum pentru aprovizionarea cu cipuri.
Consumatorii s-au aprovizionat cu laptopuri, console de jocuri si alte produse electronice in timpul pandemiei, creand un deficit de cipuri pe tot parcursul anului 2020.
De asemenea, oamenii au cumparat mai multe masini decat se asteptau oficialii din industrie in primavara anului trecut, tensionand in continuare aprovizionarea.
In cel putin un caz, deficitul are legatura cu politicile presedintelui Donald Trump care vizeaza reducerea transferurilor de tehnologie catre China.
Un producator de automobile a mutat productia de cipuri de la Semiconductor Manufacturing International din China sau SMIC, care a fost afectata de restrictiile guvernului SUA, in decembrie, catre Taiwan Semiconductor Manufacturing din Taiwan, care la randul sau este suprasolicitata, a declarat pentru Reuters o persoana familiarizata cu problema.
Un furnizor auto a confirmat ca TSMC nu a reusit sa tina pasul cu cererea.
"Aspectul sistemic al crizei ne da dureri de cap", a spus un director al unui furnizor.
"In unele cazuri, gasim un furnizor alternativ, care ne-ar face independenti de TSMC, doar pentru a descoperi ca producatorul alternativ de cipuri nu are capacitate disponibila", a explicat acesta.
TSMC si SMIC nu au raspuns imediat la solicitarile de comentarii.
O fabrica Ford din Kentucky, care produce SUV-ul Escape, a fost nevoit sa opreasca activitatea din cauza lipsei unui cip care face parte din sistemul de franare al vehiculului, a spus un oficial al sindicatului din uzina.
De asemenea, Ford va opri fabricarea modelului Focus din Saarlouis, Germania, timp de o luna, incepand de saptamana viitoare, din cauza lipsei de cipuri.
Este putin probabil ca situatia sa se imbunatateasca rapid, deoarece toate cipurile, indiferent daca sunt destinate unui laptop sau unui Lexus, isi incep viata ca o placa de siliciu, iar procesul prin care devin cipuri dureaza aproximativ 90 de zile.
Industria de fabricare a cipurilor s-a straduit intotdeauna sa tina pasul cu cresterea brusca a cererii. Construirea fabricilor pentru cipuri costa zeci de miliarde de dolari, iar extinderea capacitatii lor poate dura pana la un an, pentru testarea si calificarea instrumentelor complexe.
Capacitatea de productie limitata si cererea in crestere au facut dificil pentru producatorii de cipuri sa absoarba doua socuri din partea administratiei Trump.
In primul rand, Casa Alba a interzis, in septembrie, Huawei Technologies, gigantul chinez al telecomunicatiilor si un producator important de smartphone-uri, sa cumpere cipuri realizate cu tehnologie americana. Huawei a depozitat cipuri inainte de interdictie pentru a continua sa construiasca ce produse va putea, dupa intrarea in vigoare a masurii.
Si rivalii Huawei, au inceput sa cumpere cipuri la randul lor, sesizand o ocazie de a-si mari cota de piata, au spus analistii.
In al doilea rand, guvernul SUA a adoptat reguli care impiedici SMIC sa foloseasca unele instrumente din SUA pentru a produce cipuri, o masurp care i-a determinat cel putin pe unii dintre clientii SMIC sa caute o alta fabrica de cipuri, din cauza ingrijorarii ca productia ar putea fi intrerupta.
Un purtator de cuvant al Departamentului pentru Comert a refuzat sa comenteze implicatiile pentru sectorul auto a includerii pe o lista neagra a companiilor SMIC si Huawei, dar a spus ca prioritatea principala a fost "asigurarea ca regulamentul privind administrarea exporturilor protejeaza securitatea nationala a SUA, securitatea economica si interesele politicii externe".
Analistii au declarat ca este posibil ca lipsa cipurilor auto sa persiste pana la sase luni. Un raport realizat de AutoForecast Solutions a estimat ca industria auto globala a inregistrat deja pierderi de 202.000 de vehicule, pana pe 13 ianuarie.
citeste mai mult...
Alte stiri de la Money.ro:
IPS Teodosie a vorbit la radio despre "pacatul masturbarii": Sa faca 100 de matanii si sa vedeti cum se potolesc
Liderii UE discuta despre introducerea pasapoartelor de vaccinare, pentru a revigora turismul
Indicele ROBOR la 3 luni a ramas joi la 1,55%
Liderul celui mai iubit grup rock de la noi, Adi Barar de la Cargo este internat in stare grava! "Starea lui de sanatate este mai fragila dacat ne-am fi putut inchipui"
Romgaz a realizat in 2020 un profit net de 1,25 miliarde lei, in crestere cu peste 15%. Productia de gaze a scazut cu 14% pe fondul pandemiei
Florin Citu, intrebat despre decizia HORA de a da Guvernul in judecata din cauza resrictiilor: Aici nu inteleg foarte mult ce se intampla / Sunt multe masuri de care au beneficiat
Premierul va propune ca toate companiile de stat sa aiba maxim cinci membri in Consiliul de Administratie: Cu siguranta locurile vor fi reduse si ne uitam si la indemnizatie
Marina Baboi, a doua din Europa la 60 m!
Citu, despre buget: Sper sa treca cat mai repede prin Parlament, in forma in care a fost adoptat de Guvern
GODINA, sfat pentru colegii politisti care protesteaza: "Mergeti la privat ca se dau sporuri babane"
Cele mai ieftine si bune telefoane
Ordonanta de Urgenta pentru acordarea spijinului financiar destinat sectorului HoReCa, de 1 miliard de lei, a fost publicata in Monitorul Oficial. Toate persoanele vor primi bani, in limita bugetului. Ghizii de turism, inclusi printre beneficiari
Florin Citu: Am vrut sa aratam tuturor investitorilor ca avem un plan foarte bun de a redresa economia si de a o scoate din aceasta situatie de criza / Acesta este cel mai important lucru pentru un Guvern, sa castige increderea investitorilor – VIDEO
Și lautarii au luat ajutoare de la stat in timp de PANDEMIE! Prejudiciul ar fi URIAȘ
Ministrul Cseke Attila a semnat contracte in valoare totala de peste 300 de milioane de lei pentru mai multe proiecte, inclusiv construirea unei scoli si a unei sali de sport, regenerare urbana si amenajarea zonei pietonale centrale din Sovata