
Unul dintre doi romani se teme sa iasa la cina cu o persoana care traieste cu HIV. Aproape 40% dintre romani spun ca le-ar fi teama sa isi lase copilul sa interactioneze cu o persoana care are HIV, la scoala sau gradinita. Totodata, doar unul din doi romani (48%) stie ce inseamna conceptul de "pacient nedetectabil" in cazul celor care traiesc cu HIV, respectiv o persoana aflata sub tratament de lunga durata, care nu transmite virusul mai departe. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului ARAS despre persoanele infectate HIV care sunt foarte expuse in aceasta perioada din punct de vedere medical. Studiul este parte a initiativei globale STOPS with U, implementata in Romania in parteneriat cu ARAS (Asociatia Romana Anti-SIDA), menita sa puna in lumina stigmatizarea si prejudecatile cu care se confrunta in continuare persoanele care traiesc cu HIV.
Ne intoarcem la STAREA DE URGENȚA?! Raspunsul ferm al premierului Orban
Stigmatizarea, o problema
Stigmatizarea persoanelor care traiesc cu HIV continua sa fie o problema in tara noastra, potrivit celei mai recente cercetari online, realizate pe platforma de sondare iVOX. Din datele colectate reiese faptul ca romanii continua sa fie reticenti in ceea ce priveste interactiunea cu persoane seropozitive, in mare parte din cauza lipsei de informare privind modalitatile de transmitere a virusului, respectiv eficienta tratamentelor moderne.
ADEVARUL despre medicul erou de la Piatra Neamt! Nelu Tataru a mintit?!
Chiar daca cei mai multi dintre participantii la sondaj sustin, la nivel declarativ, ca ar lega o relatie de prietenie cu o persoana care traieste cu HIV, doar jumatate dintre cei chestionati ar accepta sa iasa la o cina sau la o intalnire cu o persoana seropozitiva. Pe de alta parte, cand vine vorba despre intimitate, trei sferturi dintre romani (75,55%) ar refuza categoric sa aiba o relatie sexuala cu o persoana din aceasta categorie, de teama ca ar putea fi la randul lor infectati.
"Din experienta noastra de lucru cu persoanele care traiesc cu HIV am aflat ca, de cele mai multe ori, acestea sunt privite cu teama sau neincredere, atat acolo unde lucreaza, cat si la scoala sau la gradinitele unde isi duc copiii. Comportamentul celor din jur le determina, in unele cazuri, sa se autoizoleze sau sa ascunda faptul ca se afla sub tratament, de teama ca ceilalti vor afla", sustine Mihai Lixandru, manager de proiect ARAS.
De ce sunt stigmatizate persoanele care traiesc cu HIV?
Principala cauza a stigmatizarii persoanelor care traiesc cu HIV ramane lipsa de informare. Mai bine de jumatate dintre repondenti (51,9%) nu sunt familiari cu conceptul de "pacient nedetectabil" in tratamentul HIV. Cu alte cuvinte, romanii nu stiu ca tratamentul impotriva HIV, luat corect, aduce virusul la un nivel nedetectabil, ceea ce inseamna ca purtatorul nu il va mai transmite altor persoane.
Mai grav este ca 35% dintre repondenti cred ca acest termen se refera la o persoana care nu si-a facut niciodata testul HIV.
"Discriminarea persoanelor care traiesc cu HIV vine si din faptul ca romanii nu cunosc sau nu inteleg conceptul N=N (Nedetectabil=Netransmisibil). Dat fiind ca doar o treime dintre participanti au dat un raspuns corect, este esential ca publicul sa afle ca tratamentele din ziua de astazi fac ca virusul sa ajunga nedetectabil, adica sa aiba valori extrem de mici in sange. Atunci cand se atinge pragul nedetectabil, virusul nu se mai transmite, ceea ce inseamna ca, acum, o persoana seropozitiva poate duce o viata lunga si sanatoasa, adica o viata normala din toate punctele de vedere. Un prim pas pentru a ajunge la stadiul de `nedetectabil` este ca aceste persoane sa isi cunoasca statutul serologic, adica sa se testeze. In perioada 23-29.11.2020, ARAS organizeaza Saptamana Internationala a Testarii HIV, o saptamana in care orice roman isi poate comanda in mod gratuit un auto-test HIV accesand site-ul centrului de testare ARAS (www.checkpointaras.ro)", spune Mihai Lixandru, manager de proiect ARAS.
In ceea ce priveste transmiterea virusului HIV, 38% dintre repondenti sunt convinsi ca toti cei care intra in contact cu o persoana seropozitiva risca sa se infecteze, chiar daca aceasta se afla sub tratament.
Aceste perceptii eronate ale romanilor sunt in usoara contradictie cu informatiile teroretice pe care acestia le poseda, pentru ca 7 din 10 romani sunt de parere ca infectia cu HIV se poate trata. Doar 1 din 10 romani inca mai crede ca acest tip de infectie nu are un tratament eficient in zilele noastre.
Studiul face parte din campania STOPS with U, derulata la nivel international, care are scopul de a opri valul de discriminare cu care se confrunta persoanele care traiesc cu HIV. In cadrul acestui proiect, alaturi de ARAS si de alti parteneri din societatea civila, a fost realizat si un experiment video care evidentiaza modul in care romanii se raporteaza la persoanele diagnosticate cu HIV.
https://www.youtube.com/watch?v=8TqoZzE2pGU&ab_channel=ARASBucuresti
Conform datelor de la INBI "Prof. Dr. Matei Bals", in prezent, in Romania, sunt peste 16.000 de persoane care traiesc cu HIV, iar in fiecare an peste 500 de cazuri sunt nou diagnosticate.
Studiul iVox a fost realizat in luna iulie 2020, pe un esantion de peste 1.000 de persoane, 18+, din mediul urban.
citeste mai mult...