
Lumea este la un pas de "o prabusire morala catastrofala" in ceea ce priveste impartirea vaccinurilor anti-Covid, a avertizat, luni, seful Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), solicitand statelor si producatorilor sa raspandeasca dozele echitabil in toata lumea.
Scene socante pe partie: ambulanta atacata cu bulgari si vin fiert. Echipajul venise sa ajute un copil
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus ca perspectiva distributiei echitabile este "intr-un mare pericol" precum este si schema de distribuire a vaccinurilor - COVAX, menita sa dea startul furnizarii serurilor de luna viitoare, potrivit Reuters.
El a precizat ca 44 de acorduri bilaterale au fost semnate anul trecut iar cel putin 12 dintre ele au fost incheiate anul acesta.
"Aceasta ar putea intarzia livrarile COVAX si sa creeze exact scenariul care ar fi trebui evitat prin COVAX, prin adunarea excesiva a stocurilor intr-o parte si lipsa unui raspuns coordonat, pe langa perturbari sociale si economice continue", a spus acesta.
SONDAJ: O treime din respondenti s-ar vaccina, dar 40% nu cred in vaccin in Romania
O astfel de "abordare «eu primul»" i-a lasat pe cei mai saraci si vulnerabili in fata riscului, a explicat acesta la deschiderea anuala a videoconferintei membrilor executivi ai OMS.
"Trebuie sa fiu categoric: lumea este la un pas de o prabusire morala catastrofala - iar pretul pentru aceasta va fi platit cu vieti din cele mai sarace tari.
In timp ce vorbesc pe limba accesului echitabil, unele tari si companii continua sa prioritizeze acorduri bilaterale, evitand COVAX, marind preturile si incercand sa sara in fata cozii. Acest lucru este gresit".
"In cele din urma, aceste actiuni nu vor face decat sa prelungeasca pandemia", a adaugat Tedros, indemnand tarile sa evite aceleasi greseli facute in timpul pandemiilor de H1N1 si HIV.
Bataia la nivel mondial pentru vaccinuri s-a intensificat pe masura ce mai multe variante infectioase ale virusului au intrat in circulatie.
Tedros a afirmat ca peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost alocate in 49 de tari cu venituri ridicate, in vreme ce o tara saraca a primit doar 25 de doze.
Un delegat din Burkina Faso, din partea grupului african, si-a exprimat temerile la intalnire ca doar cateva tari au "aspirat" majoritatea stocurilor.
In lipsa unor acorduri pentru vaccinuri, obtinute prioritar de UE, state din afara blocului comunitar au ramas sa ceara ajutor de la acesta.
Ucraina, care nu obtinuse nicio doza de vaccin impotriva COVID-19, a cerut saptamana trecuta mai mult ajutor din partea tarilor Uniunii Europene in procurarea serului, dupa ce guvernul sau a refuzat achizitionarea vaccinului Sputnik V, dezvoltat de Rusia.
De asemenea, Romania a donat Republicii Moldova, tara ce nu-si permite achizitionarea multor seruri, 200.000 de doze ale vaccinului anti-Covid. De asemenea, UE promite ca va sprijini Chisinaul in asigurarea tarii cu vaccin.
Cea mai importanta sedinta din istoria OMS
Observatorii spun ca aceasta intalnire a consiliului, care dureaza pana martea viitoare, este una dintre cele mai importante din istoria de peste 70 de ani a agentiei de sanatate desemnate de ONU. OMS si-ar putea reforma rolul in privinta sanatatii globale pentru mult timp dupa pandemie.
Pe agenda este si finantarea sistemului, care s-a demonstrat a fi ineficient dupa ce cel mai mare donator al sau, SUA, a anuntat retragerea din OMS anul trecut.
"OMS trebuie sa ramana relevanta si...trebuie sa iasa din aceasta criza cu mai multa putere decat inainte", a declarat, saptamana trecuta, vicepresedintele consiliului executiv al OMS, Bjoern Kuemmel (Germania).
Insa se astepta ca unele state sa puna presiune pentru sporirea contributiilor financiare.
citeste mai mult...