Cele mai recente stiri


Cele mai citite stiri


Ultimele cautari

Comisia Europeana avertizeaza Romania ca intarzierea reformelor pune in pericol fondurile din PNRR: „Mesajul este unul de urgenta” / „Vedem ca toate tendintele merg in directia gresita”

publicat 2024-03-20 17:45:12 (Money.ro)

Comisia Europeana avertizeaza Romania ca intarzierea reformelor pune in pericol fondurile din PNRR: „Mesajul este unul de urgenta” / „Vedem ca toate tendintele merg in directia gresita” Pana in prezent, Romania a primit aproximativ 9 miliarde de euro dintr-un pachet total de granturi si imprumuturi in valoare de 28,5 miliarde de euro disponibile pana in 2026 in cadrul mecanismului de redresare si rezilienta al UE (PNRR). Platile sunt conditionate insa de o serie de reforme, inclusiv de schimbari fiscale, iar progresele Romaniei au stagnat.Romania a trimis o a treia cerere de plata in decembrie, iar reprezentantii Comisiei Europene se afla la Bucuresti in aceasta saptamana pentru a discuta despre obiectivele si termenele nerespectate."A treia plata este intarziata fata de unde ar fi trebuit sa fim", a declarat Celine Gauer, directorul SG RECOVER din cadrul Comisiei Europene intr-o conferinta organizatra la Bucuresti. "Vedem ca multe investitii nu au inceput de fapt. Mesajul meu este unul de urgenta", a subliniat ea.La randul sau, Declan Costello, adjunct al sefului Directiei pentru afaceri economice si financiare a Comisiei Europene, a declarat ca Bruxelles-ul este foarte ingrijorat de situatia fiscala a Romaniei. "Deficitul ar fi trebuit sa fie corectat pana anul acesta", a declarat Costello la aceeasi conferinta. "Vedem ca toate tendintele merg in directia gresita. In acest moment, ma astept ca deficitul sa fie mai aproape, daca nu chiar peste 7% din PIB, in acest an", a declarat oficialul european.Romania s-a angajat initial ca pana in 2024 sa isi aduca deficitul bugetar sub plafonul de 3% din PIB stabilit de UE. Cu toate acestea, in prezent, estimarile sunt ca acest obiectiv ar putea fi atins abia in 2027, presupunand ca nu vor exista modificari ale sistemului fiscal.Romania, care se afla sub incidenta procedurii de deficit excesiv a UE din 2020, vizeaza un deficit de 5% din PIB in acest an si colecteaza venituri fiscale de 27,5% din PIB, fata de media UE de 41%, noteaza Reuters.Articolul Comisia Europeana avertizeaza Romania ca intarzierea reformelor pune in pericol fondurile din PNRR: „Mesajul este unul de urgenta” / „Vedem ca toate tendintele merg in directia gresita” apare prima data in Money.

citeste mai mult...
Alte stiri de la Money.ro:
S-a deschis un nou traseu ecumenic in Romania. Ce secrete ascunde "Taramul Sfintilor" din codrii Botosanilor
Cum va fi vremea de Paste. Elena Mateescu de la ANM prezinta prognoza meteo
ANM: Cum va fi vremea de Paste
BNR: Rezervele valutare au scazut in aprilie
Fed mentine nivelul dobanzilor in SUA
Bancile chineze refuza tranzactii cu cele rusesti
Gabriela Firea, despre un nou mandat: "Am mai multa experienta"
"O echipa ca oricare alta!" Dovada lui Florin Talpan ca FCSB nu este continuatoarea Stelei: "Lucrurile sunt foarte clare"
Ucraina cauta noi cumparatori de zahar
Biden pune pe seama „xenofobiei” dificultatile economice ale Japoniei, Indiei, Chinei si Rusiei. Casa Alba se straduieste sa minimizeze impactul acestor declaratii neinspirate ale presedintelui
FoodIntelForum AQUA Carpatica progreseaza
Profitul net al Grupului BRD a scazut cu 4,6% in primul trimestru, la 326,3 milioane lei
Ministerul Finantelor vrea sa faca un nou imprumut
Taxa pe lux, amanata. Pana cand
Geoana: "Sunt increzator ca Ucraina va invinge"