
"NET (Reteaua pentru Sectorul Privat European in Turism) solicita factorilor de decizie din statele membre UE sa asigure testari fiabile, accesibile si eficiente pentru a inlocui cerintele de carantina si alte restrictii la libera circulatie a persoanelor. Activitatea agentiilor de turism din Romania a fost grav afectata in anul 2020 datorita restrictiilor de calatorie impuse la nivel global in contextul pandemiei de COVID-19", arata ANAT.
Agentiile de turism precizeaza ca, in contextul actual, pozitiv pentru tara noastra, al scaderii numarului de cazuri de infectari cu noul coronavirus, agentiile de turism se confrunta in continuare cu o situatie care le afecteaza activitatea. Tarile in care calatoresc turistii romani in acest moment, putine de altfel, se afla pe lista galbena, crescand numarul solicitarilor de anulare a rezervarilor.
"Niciun roman nu doreste si nu isi permite sa stea in carantina 14 zile la intoarcerea dintr-o calatorie sau vacanta. Acest aspect genereaza un nou val de anulari ale pachetelor de servicii de calatorie contractate, restituiri si litigii. Avand in vedere cele mentionate mai sus si faptul ca turistii care se intorc din aceste tari si stau in carantina nu stiu daca sunt infectati si daca pot infecta, la randul lor, alte persoane, propunem abordarea acestei situatii prin varianta in care un calator care se intoarce dintr-o tara aflata pe lista galbena, sa aiba ca alternativa la carantinare efectuarea unui test in termen de 3 zile de la intoarcerea in Romania. Se poate mentine masura de carantinare pana la obtinerea rezultatului unui test negativ sau se poate introduce posibilitatea efectuarii de teste rapide pe aeroport", spune Dumitru Luca, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a trimis, la finele saptamanii trecute, o scrisoare deschisa catre Guvern, premierului Florin Citu, catre Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, ministrului Claudiu Nasui, respectiv catre Ministerului Afacerilor Interne, lui Raed Arafat, secretar de stat, prin care solicita implementarea acestor masuri.
De asemenea, ANAT considera ca trebuie revizuita si masura conform careia, in cazul in care parintii sunt vaccinati, la intoarcerea dintr-o calatorie intr-o tara din lista galbena, copiii nevaccinati trebuie sa ramana in carantina o perioada de 14 zile.
Pe de alta parte, NET (Reteaua pentru Sectorul Privat European in Turism - Network for European Private Sector in Tourism), unde ANAT este membra prin intermediul ECTAA (Asociatia Europeana a Agentiilor de Turism si Touroperatorilor), saluta decizia sefilor de stat sau de guvern din UE de a-si coordona raspunsurile la pandemia COVID-19 in ceea ce priveste restrictiile de calatorie, testarea si vaccinarile pentru a stopa raspandirea virusului.
"Este necesara o coordonare suplimentara si urgenta pentru asigurarea unei baze solide in urma careia industria turismului poate fi recladita. Chiar daca accentul ar trebui sa fie pus in prezent pe stoparea Covid-19 raspandita in Europa, nu ar trebui sa pierdem din vedere ce va urma apoi", precizeaza NET.
Turistii cauta un semnal clar despre cum si cand pot calatori din nou in siguranta. Iar industria turismului trebuie sa aiba o perspectiva clara pentru a reincepe afacerea.
"Acesta este motivul pentru care NET solicita statelor membre si factorilor de decizie din UE sa continue discutiile si sa convina asupra unor masuri coordonate care sunt necesare pentru reluarea cu succes a calatoriilor si turismului in cazul in care situatia epidemiologica se imbunatateste. NET invita astfel toti factorii de decizie la nivel european sa: Accelereze ratele de vaccinare pe intregul continent; Adopte o abordare comuna a UE pentru a defini ratele de incidenta, care ar putea asigura relaxarea restrictiilor si ar spori increderea publicului prin urmarirea progresului; Continue discutiile cu privire la formularul digital comun de localizare a pasagerilor pentru toate tipurile de transport; Construiasca un sistem comun pentru teste si vaccinari; Asigure testari fiabile, accesibile si eficiente pentru a inlocui cerintele de carantina si alte restrictii la libera circulatie a persoanelor; Continue evaluarea utilizarii testelor antigen in locul testelor PCR; Anunte in mod clar, cuprinzator si in timp util (cu cel putin 5 zile inainte) informatii despre restrictii si cerintele corespunzatoare; Ofere stabilitate evitand modificarea continua a restrictiilor de calatorie; Implementeze o strategie cu o perspectiva pe termen lung, care sa ia in calcul aparitia altor boli, pandemii sau amenintari in viitor", precizeaza NET.
Toate sperantele se bazeaza pe succesul acestor masuri coordonate, cu scopul de a restabili incredere si de a face posibile din nou calatoriile in siguranta, spun reprezentantii industriei.
Intre timp, industria va avea nevoie de sprijin financiar continuu pentru a rezista provocarilor permanente generate de pandemie si pentru a-si putea regandi planurile de afaceri pe termen mediu si lung.
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism este membra ECTAA (Asociatia Europeana a Agentiilor de Turism si Touroperatorilor), care, la randul sau, este membru al NET. Printre membrii NET se numara cele mai importante asociatii si federatii europene de turism, precum ETOA (European Inbound Tourism), Eurogites (Asociatia Europeana de Turism Rural), HOTREC (Asociatia Europeana a sectorului HoReCa), EFCO & HPA (Federatia Europeana a Organizatiilor de campinguri si parcuri de distractie), IAAPA (Asociatia Globala pentru Industria Atractiilor) si IRU (Asociatia Mondiala a Transportatorilor Rutieri).
citeste mai mult...